Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe chlebki (do koszyczka wielkanocnego)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 550 g
sól 1 łyżeczka
mleko 1,5 szklanki
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 15 g
jajko 2 szt
margaryna 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Małe chlebki (do koszyczka wielkanocnego)

Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną oraz wsypujemy sól. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Wlewamy do mąki. Margarynę rozpuszczamy. Przestudzoną dolewamy do reszty składników. Na końcu dodajemy roztrzepane jajka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto może być trochę klejące. Delikatnie zagarniamy boki do środka tak żeby powstała kula. Miskę przykrywamy suchą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i delikatnie zagniatamy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odrywamy małe porcje i formujemy chlebki. Układamy je na blaszce piekarnikowej, odstawiamy przykryte ścierką na 20 minut. Na każdej nacinamy prążki. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut. Chlebki muszą być rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 19.04.2017 21:07
Bardzo smaczne bułeczki
Aleksandra/Olcia 19.04.2017 18:06
wyglądają pysznie,samo masełko do nich wystarczy
jan_mag 19.04.2017 13:19
Super, muszę zrobić :)
Futka 19.04.2017 12:34
Bardzo smakowite :D
bietka 19.04.2017 12:17
Smaczne chlebki :)
VioletoweKucharzenie 19.04.2017 12:07
Małe chlebki idealnie pasują do wielkanocnego koszyczka. W dzień powszedni mogą być pyszna podłużna bułką. Są puszyste i delikatne w smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak