Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 600 g
jajko 2 szt
por (biała część) 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cebula czerwona 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
bulion warzywny 3 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
koncentrat pomidorowy 190 g
mąka pszenna 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym

Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki.

W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.04.2017 20:24
pyszne pulpeciki
w mojej kuchni 19.04.2017 16:47
same pyszności
Wiktoria29 19.04.2017 12:30
smaczna propozycja
bietka 19.04.2017 12:19
Bardzo smaczne jedzonko:)
VioletoweKucharzenie 19.04.2017 11:53
Aromatyczne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z dodatkiem czerwonej cebuli oraz pora. Kropką na ,,i” jest sos pomidorowy. Danie jest bardzo syte a zarazem lekkie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak