Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupczatkowe ciasto z maślanką i śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 1/2 szkl krupczatki
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 1 1/2 szkl
jajko 6 szt dużych
olej 3/4 szkl
maślanka 3/4 szkl
śmietana 1/3 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
aromat
śliwki 1/2 - 3/4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Krupczatkowe ciasto z maślanką i śliwkami

Śliwki umyć i wyjąć pestki, osączyć. Jajka ubić z cukrem (ok 8min) na puszystą masę. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej i maślankę ze śmietaną. Krótko połączyć mikserem.

Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki, wyłożyć śliwki rozcięciem do góry i piec do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.04.2017 20:56
Takie ciasto jest pyszne z rabarbarem też by smakowało
Franciszek 18.04.2017 22:11
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak