Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada malinowa łaciata

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 2 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
jajko 3 sztuki

krem

śmietana 30% 400 ml
maliny świeże 350 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cytryna 1/2 sztuki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada malinowa łaciata

Kroki postępowania

1
Do miski wbijam białka, najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową , dodaję odrobinę soli i miksuję na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, na końcu dodaję żółtka i ubijam na puch. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszam już łyżką drewnianą.
Krok 1 - Rolada malinowa łaciata foto
2
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Odkładam trzy łyżki ciasta do którego dodaję kakao. Na papierze robię kleksy kakaowe, na nie wylewam delikatnie jasne ciasto.
Krok 2 - Rolada malinowa łaciata foto
3
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 15 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.

Krok 3 - Rolada malinowa łaciata foto
4
Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny i na wolnym ogniu gotuję aż maliny będą miękkie.
Krok 4 - Rolada malinowa łaciata foto
5
Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dolewam gorący sok malinowy około 1/2 szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć.
Krok 5 - Rolada malinowa łaciata foto
6
Śmietanę kremówkę ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, układam resztę malin , i zwijam roladę. Dodatkowo owijam jeszcze w papier i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Krok 6 - Rolada malinowa łaciata foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.04.2017 20:58
wygląda pysznie
halina17 19.04.2017 18:20
Smaczna rolada.
Janina 19.04.2017 16:23
Fajne ciacho ;))
Mniam 19.04.2017 10:57
Przepyszna rolada :)
Madzai 19.04.2017 10:54
bardzo fajne
Justi2401 19.04.2017 09:29
Piękna rolada i na pewno pyszna :)
pestka 19.04.2017 09:09
ciasto wygląda pysznie
gosia56 19.04.2017 09:08
pyszna rolada;)
ben-ka 18.04.2017 22:51
Cudo ! zjadłabym z apetytem.
Renataj 18.04.2017 22:38
Pysznie się prezentuje
kloruś 18.04.2017 22:24
chętnie bym skosztowała!
Olga_SK 18.04.2017 20:53
Wygląda smakowicie! :)
jagoda5913 18.04.2017 20:47
fajnie wygląda
wwwiolka 18.04.2017 20:30
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak