Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowa babka z jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 35 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
jogurt grecki 15 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy 16 g
olej 1 szklanka
cytryna 1/2 sztuki
jabłko 1/2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
lukier biały do dekoracji
kolorowa posypka

Porada

Delikatna, puszysta, orzeźwiająca. Jogurtowa z dodatkiem tartego jabłka, wilgotna i bardzo smaczna.Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowa babka z jabłkiem

1. Jabłko obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko.
3. Jajka zmiksować z cukrami na puszystą pianę, dodać jogurt, wlać cienkim strumieniem olej, zmiksować stopniowo po łyżce wsypywać mąkę aż do połączenia, na sam koniec dodać jabłko, delikatnie wmieszać.
4. Ciasto wylać do okrągłej natłuszczonej formy z kominem.Ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
Wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około godziny do tzw suchego patyczka.
Babkę studzić na kratce, zimną polukrować i udekorować. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.04.2017 20:58
super babeczka
Babeczka35 19.04.2017 06:47
Cudowna baba.
ben-ka 18.04.2017 22:52
Okazała ta Twoja baba :)
Renata9 18.04.2017 22:40
Bardzo fajny pomysł na babkę i na pewno bardzo smaczna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak