Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa karpatka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto parzone

masło 1/2 kostki
woda 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
sól szczypta
jajko 5 sztuk
barwnik spożywczy czerwony opcjonalnie
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Krem

mleko 2% 1/2 litra
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 3/4 kostki
likier adwokat 50 ml
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka
biała czekolada 1/2 tabliczki

Porada

Uwielbiam karpatkę! To smaki mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek o lekko adwokatowym smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa karpatka

Kroki postępowania

1
1. Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotujemy.
Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Krok 1 - Kolorowa karpatka foto
2
Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem.
Krok 2 - Kolorowa karpatka foto
3
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut.
Studzimy na kratce kuchennej.
Krok 3 - Kolorowa karpatka foto
4
2. Krem:
Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w szklance gorącej wody, rozlewamy do płaskich misek, zostawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzone najlepiej włożyć do lodówki. Zimne kroimy na desce w kostkę.
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.
Krok 4 - Kolorowa karpatka foto
5
Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy.
Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką.
Kremem przekładamy placki.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
Słodkich wypieków!
Krok 5 - Kolorowa karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 20.04.2017 10:52
na sam widok ślinka cieknie : )
Justi2401 19.04.2017 09:29
Prześliczna karpatka :)
ilka01 19.04.2017 09:25
wygląda super :)
dodi 19.04.2017 09:11
niebo w gębie, mniam
Krystyna32 19.04.2017 07:23
pyszne ciasto
ben-ka 18.04.2017 22:53
Fajny pomysł !
Renataj 18.04.2017 22:40
Prezentuje się uroczo i kusząco.
Olga_SK 18.04.2017 20:53
Świetny pomysł :)
wwwiolka 18.04.2017 20:47
Bardzo fajny przepis.
Edith85 18.04.2017 20:08
Super wygląda
Habibi 18.04.2017 20:04
Latem miałam pęd do kolorowych ciast i karpatkę też robiłam z galaretkami ;)
Konczi 18.04.2017 19:30
Świetnie wygląda :) Super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak