Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto słonecznikowiec
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane mąkę, kakao, olej i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty.
Karmelizowany słonecznik: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość garnka wylać na papier i rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut. Słonecznik powinien ładnie się zarumienić.
Masa kajmakowa: Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać 3/4 części prażonego słonecznika i wymieszać.
Masa śmietankowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając śmietan fix.
Na blat biszkoptu wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugim blatem, na który rozsmarować masę śmietankową i posypać resztą słonecznika. Przed podaniem schłodzić ok. 2-3 godziny.