Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka 5 szklanek
kefir 500 g
woda letnia 1/2 szklanki
otręby pszenne 4 łyżki
drożdże świeże 35 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 1/2 łyżeczki
siemię lniane 5 łyżek
miód płynny 1 łyżka

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1-2 łyżki
siemię lniane 3-4 łyżki

Porada

Mąka to pszenno-żytnia do wypieku domowego chlebka ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z miodem, dodać kilka łyżek mąki i letniej wody, połączyć i odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym foto
2
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 2 - Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym foto
3
Następnie podzielić na dwie równe , uformować bochenki i przenieść na blachę. pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia.
Krok 3 - Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym foto
4
Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym.
Krok 4 - Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym foto
5
Piec najpierw w temp. 240 stopni przez ok. 10 min., następnie 20 min, w 210 stopniach.
Krok 5 - Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym foto
6
Ostudzić i zjadać ;)
SMACZNEGO!
Krok 6 - Domowy na kefirze, czyli chlebek z siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 22.06.2017 11:03
Super chlebek
adelajda 18.04.2017 17:53
Dobre domowe pieczywo
agnieszka214 18.04.2017 15:48
Fajny domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak