Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak przygotować hiszpańskie pączki z ciasta parzonego? Przeczytaj ten przepis i postępuj według wskazówek. 

Składniki:

Ok. 15-20 małych gniazdek

masło lub margaryna 65 g
mąka pszenna 1 szklanka
woda 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki

Lukier:

cukier puder 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżeczka
woda ciepła 1 łyżka

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)

Te słodkości można przygotować zarówno w Tłusty Czwartek, jak także na przyjęcia i inne okazje. Hiszpańskie pączki smakuję inaczej niż znane nam pączki z marmoladą, ale jedno jest pewne. Są równie smaczne i szybko znikają. 

W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Do ciasta wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do szprycy cukierniczej z końcówką dużej gwiazdki. Arkusz papieru do pieczenia delikatnie smarujemy olejem. Wycinamy z niego małe kwadraty. Na każdym wyciskamy okrągłe małe gniazdka. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Na gorący odwracamy gniazdka. Pod wpływem ciepła papier się odklei. Gniazdka smażymy na rumiano z obu stron (po kilka minut). Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Zamiast małych gniazdek można zrobić kilka dużych.

Wolisz tradycyjne pączki? Wypróbuj przepis na pączki z marmoladą. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 20.04.2017 18:39
smaczny deserek :)
Bernadeta1 18.04.2017 14:46
smaczny deserek
bietka 18.04.2017 14:09
apetyczne :)
Malinka 18.04.2017 13:47
Smaczne pączusie :)
jan_mag 18.04.2017 13:37
Bardzo dobre :)
VioletoweKucharzenie 18.04.2017 13:01
Jak można nie lubić gniazdek? Uwielbiam je od czasów szkolnych. Zrobione z ciasta parzonego są puszyste w środku i delikatne. Przygotowałam ich mini wersję, tak na jeden dwa kęsy. Następnym razem zrobię takie duże jak w cukierni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak