Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z szynki w sosie własnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1 kg,
cebula 2 szt,
oliwa 5 -6 łyżek,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
przyprawy do smaku do mięsa wieprzowego
oregano 1/2 łyżeczki,
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki,
ząbki czosnku 3 ząbki,
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki,
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki,
bulion 2 szklanki,
mąka pszenna 2 -3 łyżki,
woda zimna 1/2 szklanki,

dodatkowo

śmietana 1/2 op,do zabielenia sosu,

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z szynki w sosie własnym

Mięso wcześniej natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem,przyprawami i ziołami oraz olejem.
Mięso wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Po wyjęciu mięso podsmażyć na gorącym oleju z obu stron po 10 minut,następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą , dodać pokrojoną w piórka cebule.
Piec ok.1 - 1,5 godziny w temperaturze ok. 160-180 stopni.podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia w razie potrzeby doprawić mięso do smaku pieprzem i solą.
Mięso wyjąc na talerz pokroić w plastry nie za grube, a z wytworzonego wywaru zrobić sos, dolewając bulionu ile potrzeba sosu , zagęścić mąką rozmieszaną z wodą,zabielić śmietaną.
Mieso włożył z powrotem do sosu i chwile pogotować.
Podawać do drugiego dania,polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.04.2017 00:17
Dobra pieczeń.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak