Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty rumowe z lukrem

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 70 dag
drożdże suche 10 g
mleko ciepłe 300 ml
jajko 4 sztuki
masło 50 g
rum 4 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
sól szczypta
lukier biały
kolorowa posypka

Porada

Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne! Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty rumowe z lukrem

Kroki postępowania

1
1. Sposób wykonania:
Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlać ciepłe mleko, wbić jajka i wyrobić ręką elastyczne ciasto, wlać rozpuszczone płynne masło oraz rum i ponownie wyrobić ciasto,
Krok 1 - Donaty rumowe z lukrem foto
2
wierzch oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Donaty rumowe z lukrem foto
3
2. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki, w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Donaty rumowe z lukrem foto
4
3. Oponki smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c.
Krok 4 - Donaty rumowe z lukrem foto
5
4. Upieczone studzić na kratce kuchennej wyłożonej ręcznikiem kuchennym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Zimne polukrować i udekorować dowolnie.
Krok 5 - Donaty rumowe z lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 18.04.2017 13:48
Świetne smakołyki!
Ania321 18.04.2017 11:54
coś pysznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak