Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń jaglany

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na budyń jaglany z daktylami i ziarenkami wanilii to pyszna propozycja dania na podwieczorek.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
daktyle suszone 14 sztuk
ziarenka z lasek wanilii 1/3 sztuki
mleko 1/4 szklanki
migdały w płatkach 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń jaglany

Smaczny, zdrowy i pożywny budyń jaglany z daktylami i wanilią jest świetną opcją jeśli szukacie alternatywy dla dań z ryżu typu pudding. Budyń jaglany można przygotować na bazie tradycyjnego mleka, lub mleka roślinnego - migdałowego czy kokosowego.  

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie przez około 25 minut. Odcedzamy i odstawiamy ją na chwilę. Do blendera wrzucamy lekko ostudzoną kaszę, daktyle, ziarenka wanilii i dodajemy mleko.

Wszystko miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Możecie na początek dać mniej daktyli i sukcesywnie dodawać następne, wtedy macie pewność, że nie przesłodzicie.

Budyń przelewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałów i kawałkami daktyli.

Przepis na budyń jaglany to tylko jedna z wielu propozycji na pyszny podwieczorek.

Wypróbuj także:

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 18.04.2017 17:45
Przepyszny i zdrowy deserek !!!!!!!!!
agaK. 18.04.2017 17:03
Pyszny i fajnie wygląda.
olkaaa 18.04.2017 16:46
bardzo ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak