Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 30 dag
jajko 1 sztuka

Sos;

mięso z kurczaka 1/2 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 2 łyżki
bulion drobiowy 1/2 litra
serek mascarpone 1 łyżka
ser pleśniowy typu gorgonzola 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koper świeży do posypania

Porada

Kluchy z dziurką uwielbia chyba każdy z nas, ja bardzo, choć muszę ograniczać bo są sycące.Podałam je w kremowym serowym sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie

Kroki postępowania

1
Przygotowanie sosu:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo cebulę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie foto
2
W garnku rozgrzać klarowane masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem do smaku, podsmażyć 5 minut, zalać gorącym bulionem i dusić do miękkości.
Krok 2 - Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie foto
3
Gdy mięso będzie miękkie, dodać łyżkę sera mascarpone oraz gorgonzola, dusić chwilę aż ser się rozpuści, zagęścić mąką rozrobioną małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić z ognia.Należy uważać z soleniem ponieważ ser gorgonzola jest dość słony sam w sobie.
Krok 3 - Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie foto
4
2. Kluski:
Gotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z mąką ziemniaczaną na stolnicy, wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto,
Krok 4 - Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie foto
5
z masy formować kuleczki, lekko spłaszczyć, na środku zrobić wgłębienie, ułożyć na stolnicy, gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z kremowym sosem.
Smacznego!
Krok 5 - Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 18.04.2017 08:25
Smakowity obiadek;)
Babeczka35 18.04.2017 07:12
Smaczna propozycja na obiad.
w mojej kuchni 18.04.2017 00:09
obiad smakowity
Madzai 17.04.2017 22:44
Najlepsze :)
norweska20 17.04.2017 22:32
Apetyczne zestawienie
Renata9 17.04.2017 21:44
Bardzo dobry obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak