Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 2 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 5-6 ząbków
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki

Porada

Aromatyczny kawał mięsa natarty ziołami, nadziany czosnkiem i cebulą , przyrządzony wg starej receptury mojej mamy , doskonały jako wędlina na zimno, smakuje zarówno z dodatkiem chrzanu jak i ćwikły.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony

Kroki postępowania

1
1. Boczek umyj, osusz, rozłóż na desce, oprósz solą zmieszaną z majerankiem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
Krok 1 - Boczek pieczony foto
2
rozłóż pokrojoną w piórka cebulę ,
Krok 2 - Boczek pieczony foto
3
zawiń w rulon, zwiąż ciasno nicią bawełnianą , obtocz w przyprawie do wieprzowiny , owiń w folię i włóż na całą noc do lodówki aby boczek naszedł mocno przyprawami.

2. Następnego dnia przełóż do naczynia żaroodpornego i piec około 2 godziny w temp 175*c obracając od czasu do czasu a w razie potrzeby podlewając wodą.
Krok 3 - Boczek pieczony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 18.04.2017 10:15
pięknie wygląda
Krzysztof15 18.04.2017 06:51
super boczuś
halina17 17.04.2017 21:27
Dobry boczek :)
Bożena Matuszczyk 17.04.2017 19:22
Pyszna wędlinka.;)
mirosława4 17.04.2017 18:52
smaczna domowa wędlinka
Renataj 17.04.2017 17:31
Lubię taki: domowy i przyprawiony ulubionymi smakami:)
olkaaa 17.04.2017 17:15
bardzo lubię
Janina 17.04.2017 17:06
Udał się doskonale;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak