Boczek pieczony

Boczek pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    5-6 ząbków
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek pieczony
1. Boczek umyj, osusz, rozłóż na desce, oprósz solą zmieszaną z majerankiem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
Krok 2 - Boczek pieczony
rozłóż pokrojoną w piórka cebulę ,
Krok 3 - Boczek pieczony
zawiń w rulon, zwiąż ciasno nicią bawełnianą , obtocz w przyprawie do wieprzowiny , owiń w folię i włóż na całą noc do lodówki aby boczek naszedł mocno przyprawami.

2. Następnego dnia przełóż do naczynia żaroodpornego i piec około 2 godziny w temp 175*c obracając od czasu do czasu a w razie potrzeby podlewając wodą.
2milutka
Aromatyczny kawał mięsa natarty ziołami, nadziany czosnkiem i cebulą , przyrządzony wg starej receptury mojej mamy , doskonały jako wędlina na zimno, smakuje zarówno z dodatkiem chrzanu jak i ćwikły.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

18.04.2017 10:15
pięknie wygląda

Krzysztof15

18.04.2017 06:51
super boczuś

halina17

17.04.2017 21:27
Dobry boczek :)

Bożena Matuszczyk

17.04.2017 19:22
Pyszna wędlinka.;)

mirosława4

17.04.2017 18:52
smaczna domowa wędlinka

Renataj

17.04.2017 17:31
Lubię taki: domowy i przyprawiony ulubionymi smakami:)

olkaaa

17.04.2017 17:15
bardzo lubię

Janina

17.04.2017 17:06
Udał się doskonale;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat