Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa fantazja

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 3 sztuki
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

galaretka

galaretka truskawkowa 1 sztuka
woda 1/2 szklanki
truskawki 30 dkg

masa biała

śmietana kremówka 600 ml 30 %
galaretka cytrynowa 1 sztuka
woda 1/2 szkalnki
biszkopty okrągłe 1 paczka

masa jaogurtowa

jogurt grecki 400 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
truskawki 1/2 musu truskawkowego

wierzch

truskawki 1/2 szklanki musu
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
fix do śmietany 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa fantazja

Kroki postępowania

1
Biszkopt:

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie.
Krok 1 - Truskawkowa fantazja foto
2
Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.

Krok 2 - Truskawkowa fantazja foto
3
Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą na około. Na biszkopcie układam pokrojone na pół truskawki.
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki.
Krok 3 - Truskawkowa fantazja foto
4
PO wyjęciu układam na galaretce biszkopty.

Śmietanę schłodzoną ubijam na na prawie sztywno.Galaretkę rozpuszczam w wodzie gorącej i studzę. Jak będzie zimna ale jeszcze płynna dolewam ją stopniowo do śmietany i cały czas miksuję.Wylewam śmietanę na biszkopty.Wstawiam do lodówki

Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam.

Krok 4 - Truskawkowa fantazja foto
5
Wierzch:
Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek . Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję śmietaną i truskawkami.
Krok 5 - Truskawkowa fantazja foto
6
Ciasto jest gotowe już 3 godziny po schłodzeniu, przed podaniem odrywam folię z boków.Dekoruję miętą.
Krok 6 - Truskawkowa fantazja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 19.04.2017 10:39
pyszny deser
ania2610 15.04.2017 19:52
pyszne ciacho:)
dodi 15.04.2017 17:20
ślicznie wygląda
Stenka 15.04.2017 17:11
smaczne ciasto
gosia56 15.04.2017 13:34
ale pyszności ;)
Wiesława1 15.04.2017 11:45
Zapachnialo latem
Bernadeta1 15.04.2017 00:21
pyszności takie słodkości
Renata9 14.04.2017 23:11
Bardzo smaczny deserek
IKrakowianka 14.04.2017 23:07
wygląda mega apetycznie
halina17 14.04.2017 22:08
Apetycznie wygląda.
ilka01 14.04.2017 22:06
ślicznie wygląda
pestka 14.04.2017 20:40
bardzo smaczny deser
Aleksandra/Olcia 14.04.2017 18:07
letni pyszny deser
Lis 14.04.2017 17:12
Wygląda niezwykle apetycznie:)
Róża1 14.04.2017 15:55
pychotka :-)
Wiktoria29 14.04.2017 15:13
zjadłabym z ogromną przyjemnością
Madzai 14.04.2017 13:57
ładnie wygląda
MagdalenaIC 14.04.2017 13:51
Wygląda pysznie :)
KORAL 14.04.2017 13:32
Już marzę o truskawkach :)
adelajda 14.04.2017 13:03
Pyszne ciasto :)
mirosława4 14.04.2017 12:11
smakowity :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak