Przepis i sposób przygotowania na: Hummus
Suchą ciecierzycę zalej litrem letniej wody i odstaw na 24 godziny.
Kiedy ciecierzyca już napęcznieje dopraw solą morską i gotuj ją w tej samej wodzie na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Następnie odcedź i poczekaj aż ostygnie.
Do blendera włóż ugotowaną ciecierzycę, zmieloną w moździerzu kolendrę, łyżeczkę kminu rzymskiego.
Całość dopraw ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą morską, kolorowym pieprzem i zalej oliwą z oliwek.
Następnie zmiel na gładką masę.
Tak przygotowany hummus polej oliwą z oliwek, dodaj kilka ziaren ugotowanej ciecierzycy, posyp też czerwona papryką i na samą górę połóż kilka listków świeżej kolendry.
Znakomitym dodatkiem do tego dania jest ciepły chleb i świeże warzywa np. seler naciowy lub pokrojona w słupki marchewka. Smacznego!
Przepis, poradę i video przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!