Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej z imbirem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

młoda kura lub duży kurczak 1,6 kg

Marynata

sok z pomarańczy 100 ml
miód płynny 100 ml
imbir starty 1 łyzeczka
czosnek 1 ząbek

Nadzienie

ryż 100 g
jabłko 1 sztuka
żurawina suszona 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
masło 3 łyżki
cynamon Prymat szczypta
goździki mielone szczypta

Sos pomarańczowy

bulion drobiowy 1/2 szklanki
imbir starty 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
sól i pieprz do smaku

Porada

Łatwy i prosty przepis na pieczonego kurczaka pachnącego pomarańczami i rozgrzewającym imbirem, nadziany ryżem z bakaliami, smaku dopełnia pikantny sos pomarańczowy. Tak jak lubię. Niebanalny smak, ładny wygląd to jego zalety.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej z imbirem

1. Kurczaka myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, przygotowuję marynatę.


Miód mieszam z sokiem z pomarańczy, dodaję starty imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję i redukuję marynatę do ¼ objętości. Ostudzoną nacieram mięso z każdej strony , posypuję solą i pieprzem, wkładam na całą noc do lodówki.
2. Ryż gotuję z bakaliami do miękkości. Studzę. Jabłko obieram ze skórki, kroję na cząstki, karmelizuję trzy minuty w rondelku na rozgrzanym maśle, łączę z ryżem i bakaliami doprawiam do smaku mielonym cynamonem, goździkiem, szczyptą soli i pieprzu. Nakładam farsz do środka kurczaka, spinam wykałaczką lub zaszywam. Nóżki związuję bawełnianą nicią.


Tak przygotowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywą i piekę w 175*c przez 1,5 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmuję i przyrumieniam skórkę.
3. Sos pomarańczowy:
Z pomarańczy wyciskam sok, łączę z bulionem i startym imbirem, dodaję goździka, zagotowuję zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody, doprawiam solą i pieprzem do smaku.


Kurczaka podaję na półmisku z mieszanką sałat i pomarańczy, przed podaniem na talerzu polewam sosem.


Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 16.04.2017 15:42
Super wyglada
adelajda 14.04.2017 13:08
Kurczaczek pyszny :)
Ania321 14.04.2017 03:00
zjadłabym bardzo chętnie :)
cukiereczek 13.04.2017 16:59
Prezentuję się wyśmienicie
agnieszka214 13.04.2017 16:39
bardzo chrupiaco wyglada pyszne miesko do obiadu
ilka01 13.04.2017 16:34
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak