Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik królewski z wanilią

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czym sernik królewski różni się od tradycyjnego sernika? Ten pierwszy powstaje na bazie kruchego ciasta z dodatkiem kakao. Na ciemny spód wykłada się masę serową i całość posypuje startym ciastem, które stanowi ukoronowanie tego pysznego ciasta. Taki oto jest przepis na sernik królewski! Jeśli lubicie wanilię, koniecznie dodajcie ją do sera. Wyjdzie delikatna i kremowa masa serowa. Polecam sernik królewski z wanilią!

Składniki:

Kruche ciasto z kakao:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 250 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 2,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa serowo-waniliowa:

twaróg zmielony 1 kilogram
masło lub margaryna 200 gramów
jajko 4 sztuki
cukier 250 gramów
budyń waniliowy 80 gramów
laska wanilii 1 sztuka

Dodatkowo

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski z wanilią

Puszysty sernik królewski z wanilią to ciasto, które można przygotować na niedzielę lub święta np. Bożego Narodzenia. Ciasto jest dość szybkie do przygotowania, a od tradycyjnego sernika na kruchym spodzie różni się tylko dodatkiem kakao. Warto odpowiednio doprawić masę serową, tutaj doskonale sprawdzi się wanilia, która nada ciastu nie tylko smaku ale też aromatu. Sernik królewski z wanilią przypadnie do gustu każdej osobie, która uwielbia aromatyczne wypieki. 

Ciasto:
Na stolnice przesiewamy mąkę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i kakao - mieszamy. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę.

Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami na puszystą masę. Dosypujemy budynie oraz ziarenka z wanilii. Cały czas miksujemy, stopniowo dodajemy twaróg.

Wyłączamy mikser. W osobnej misce ubijamy 6 białek ( z ciasta i masy serowej). Delikatnie łączymy je z masą serową (ja mieszałam drewniana łyżką).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy spód foremki. Wlewamy gotową masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Sernik pieczemy przez 60 minut.

Jak sernik to tylko klasyczny czy królewski? A może najbardziej lubicie krakowski? Piszcie w komentarzach jaki sernik jest Waszym ulubionym! 

Tym czasem Waszej uwadze polecam sernik królewski z wanilią. Jest po prostu pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Inko 21.02.2024 19:25
1 szklanka = ile gram ?
Doradca Smaku 22.02.2024 13:31
Szklanka mąki pszennej to mniej więcej 160 gramów. W tym przepisie potrzebne są 3 szklanki, zatem około 480 gramów mąki pszennej :)
mirda1956 17.12.2018 21:12
Przeczytałem że jest taka zasada - na 1 kg twarogu =1 godzina pieczenia, a co gdy chce zrobić z połowy ilości wszystkich składników w tym z 0,5 kg twarogu to ile piekę ? Całą godzinę czy pół godziny ??? Ktoś mi podpowie?
Ada-Gaba 15.04.2017 20:04
uwielbiam serniki
Krystyna32 14.04.2017 07:48
bardzo apetyczny
halina17 13.04.2017 23:50
Smaczny sernik.
Renata9 13.04.2017 22:01
Bardzo smaczny serniczek
Bernadeta1 13.04.2017 21:34
pychota taki sernik
Janina 13.04.2017 20:07
Bardzo lubię taki sernik;))
Stenka 13.04.2017 18:18
smaczne ciasto
Krzysztof15 13.04.2017 18:15
wygląda apetycznie
adelajda 13.04.2017 16:55
dobry serniczek
agnieszka214 13.04.2017 16:44
pyszny sernik apetyczny
Aleksandra/Olcia 13.04.2017 16:11
uwielbiam ten sernik!
Babeczka35 13.04.2017 15:16
Pięknie wygląda.
bietka 13.04.2017 15:12
smaczny serniczek :)
Edita 13.04.2017 14:32
pyszny serniczek
bertpvd 13.04.2017 12:48
Pyszne ciasto
Wiesława1 13.04.2017 12:19
Pyszny serniczek
dodi 13.04.2017 11:57
apetycznie wygląda
jagoda5913 13.04.2017 11:29
fajne ciasto
VioletoweKucharzenie 13.04.2017 11:16
Tradycyjny sernik królewski z dodatkiem prawdziwej wanilii. Klasyk nad klasykami. Ciasto jest delikatne, puszyste i kremowe. Uwielbiam ten sernik!
mirda1956 17.12.2018 21:45
Przeczytałem że jest taka zasada - na 1 kg twarogu =1 godzina pieczenia, a co gdy chce zrobić z połowy ilości wszystkich składników w tym z 0,5 kg twarogu to ile piekę ? Całą godzinę czy pół godziny ??? Ktoś mi podpowie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak