Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki wieprzowe po zamojsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki wieprzowe 70 dag
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
majeranek do smaku
kostka rosołowa 2 szt
masło 1 łyżka
mąka krupczatka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki wieprzowe po zamojsku

Kroki postępowania

1
Żołądki wieprzowe zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy i płuczemy. Powtarzamy tak 2-3 razy.
Kiedy zniknie charakterystyczny zapach zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości,
Krok 1 - Żołądki wieprzowe po zamojsku foto
2
Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do garnka kiedy flaki wieprzowe będą prawie miękkie i gotujemy aż będą miękkie.
Krok 2 - Żołądki wieprzowe po zamojsku foto
3
Kiedy wszystko będzie miękkie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Powstałą zasmażką zagęszczamy flaki.
W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Krok 3 - Żołądki wieprzowe po zamojsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 14.04.2017 08:58
bardzo smaczne
mysza75 13.04.2017 10:42
bardzo lubię żoładki
mirosława4 13.04.2017 10:40
bardziej to "chyba" flaki niż żołądki :)
w mojej kuchni 13.04.2017 09:53
lubię żołądki drobiowe do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak