Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejskie placki ziemniaczane z surówką z pora

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1,2 kg
cebula biała 15 dag
mąka pszenna 3 dag
mąka ziemniaczana 1 dag
jajko 2 szt
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Składniki na surówkę

por 2 szt/średni
jabłka 3 szt.
majonez light 1/2 szklanki
jogurt naturalny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejskie placki ziemniaczane z surówką z pora

Wykonanie placków:
Obrane, duże ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę, mąkę i jajka, osolić i lekko oprószyć pieprzem. Kłaść łyżką, cienkie placuszki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na chrupiąco. Wybornie smakują z dodatkiem surówki z pora zamiast śmietany.
Wykonanie surówki:
Pory oczyścić, pokroić i dwukrotnie sparzyć wrzątkiem, po czym dokładnie odsączyć na sicie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z porami i przyprawami do smaku. Dodać majonez wymieszany z jogurtem, wymieszać i podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.04.2017 13:32
pyszne jedzonko :-)
anka1988 12.04.2017 10:04
ale fajne placuszki
Edita 12.04.2017 09:32
ale smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak