Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe róże

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 5 dag
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18 proc 1/4 szklanki
sól szczypta
cukier puder do oprószenia
cukier waniliowy 16 g
ocet 25 ml
białko do smarowania

Porada

Cieniutkie chrupiące karnawałowe róże,wymagają tylko cierpliwości wyrabiania ciasta na chrust...Są pyszne!Najprostszy przepis jaki znam z zeszytu babci.

Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe róże

1. Mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy,dodać żółtka szczyptę soli,octu i tyle śmietany, wyrobić aby ciasto było takie jak na makaron,zostawić na 15 min,w chłodne miejsce aby" doszło"potem rozwałkować i wycinać 3 rodzaje kółeczek jedne większe drugie mniejsze trzecie jeszcze mniejsze. Każde kółeczko delikatnie ponacinać z brzegu tak aby w trakcie smażenia róże ładnie się rozłożyły.
Krążki składać po trzy zlepiając ich środek roztrzepanym białkiem, po środku mocno docisnąć aby się skleiły.

2. Rozgrzać w szerokim rondlu ,lub frytkownicy olej i partiami wkładać róże, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron,wyjąć osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku,po wystudzeniu posypać pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 12.04.2017 08:45
Pięknie wyglądają!
ada.la 11.04.2017 20:58
wyszły super
slodkieniebo 11.04.2017 13:04
Moje ulubione ! :)
agaK. 11.04.2017 12:13
Super bo chrupiące i takie na raz, gratka dla dzieci i dla dorosłych.
Bożena Matuszczyk 11.04.2017 12:11
Śliczne i smaczne róże .;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak