Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kajmakowe z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 6 szt
cukier 1 szkl
woda 4 łyżki
mąka pszenna 2 szkl
olej 1 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

krokant orzechowy

orzechy włoskie 15 dag
cukier 1/3 szkl
mleko 1/4 szkl
masło 5 dag

Masa kajmakowa

masło 20 dag
mleko 1,5 szkl
masa kajmakowa 300 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 1/4 szkl

Lista składników

masa kajmakowa 100 g
śmietana kremówka 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kajmakowe z orzechami

Kroki postępowania

1
Białka jaj ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i stopniowo dodawanymi żółtkami. Na końcu mieszamy z wodą , następnie już mieszając ręką dodajemy mąkę pszenną zmieszaną z środkami spulchniającymi i kakao. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i kiedy wystygnie przekrawamy na dwa blaty.
Krok 1 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto
2
Orzechy kroimy lub mielimy na mniejsze kawałki i razem z cukrem i masłem oraz mlekiem zagotowujemy w garnku. Po zagotowaniu przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia . Zapiekamy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto
3
Zapieczona masę orzechową kiedy wystygnie wkładamy do rozdrabniacza i kruszymy na mniejsze kawałki
Krok 3 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto
4
Żelatynę zalewamy zimną wodą . W rondlu rozpuszczamy kajmak w mleku razem z masłem.Kiedy sie zagotuje wlewamy resztę mleka zmieszane z mąką ziemniaczaną. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę
Krok 4 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto
5
Do przestudzonego budyniu dodajemy połowę krokantu i układamy na jednej połowie biszkoptu i przykrywamy drugim
Krok 5 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto
6
kremówkę dzielimy na pół i jedną część wlewamy do garnka i rozpuszczamy w niej kajmak, kiedy zacznie się gotować dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 6 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto
7
Kiedy masa przestygnie mieszamy ją z pozostałą kremówka ubitą na sztywną pianę .
Krok 7 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto
8
Masę układamy na drugim biszkopcie i posypujemy resztą krokantu. Chłodzimy w lodówce.
Krok 8 - Ciasto kajmakowe z orzechami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 11.04.2017 22:49
Dobre ciasto.
agnieszka214 11.04.2017 21:39
Już same pyszności trzeba zacząć piec mniam
Konczi 11.04.2017 13:21
Pyszne ciacho !
Wacław 11.04.2017 12:05
uwielbiam takie ciasta,mniam,mniam :-)
Róża1 11.04.2017 11:22
ja też poproszę o kawałek !!! :-)
olkaaa 11.04.2017 10:52
bardzo lubię
Małgorzata92 11.04.2017 10:39
Pyszności :)
mirosława4 11.04.2017 10:17
poproszę kawałek
Krystyna32 11.04.2017 08:01
pyszne ciasto
Franciszek 11.04.2017 00:57
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak