Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta babka budyniowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 szt
cukier trzcinowy 1 szklanka
budyń waniliowy 1 szt
mąka pszenna 1 szklanka
masło 100 g
polewa czekoladowa 1 opakowanie
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta babka budyniowa

Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier po 1 łyżce . Włączamy mikser na wyższe obroty . Ubijamy jajka na puszystą masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi babka będzie bardziej puszysta. Do masy jajecznej dodajemy 1/3 mąki i mieszamy szpatułką do momentu połączenia składników po czym dodajemy resztę mąki i budyń oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 i pieczemy ciasto około 40 minut.

Wystudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą lub polewą lukrową i posypujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.04.2017 09:13
wygląda pysznie
Jolanta40 11.04.2017 15:45
bardzo dziękuję :)
Mniam 11.04.2017 10:30
Przepyszna babka :)
agnieszka214 10.04.2017 20:55
Alez pyszne ciasto
RenataZ-et 10.04.2017 20:33
świetna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak