Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 70 g
miód płynny 1 łyżka
mleko 320 g
mąka pszenna 1200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
masło 80 g
woda ciepła 400 ml
Czarnuszka nasiona Prymat 6 łyżek

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1-2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z miodem.
Krok 1 - Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką foto
2
Dodać kilka łyżek mąki i ciepłej wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut.
Krok 2 - Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką foto
3
następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i czarnuszkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3 - Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką foto
4
Następnie podzielić na równe części ( u mnie 4 szt), uformować długie bułki i przenieść na papier do pieczenia, pozostawić do napuszenia.
Krok 4 - Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką foto
5
Następnie posmarować wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką.
Krok 5 - Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką foto
6
Piec w temp. 210 stopni przez ok. 20-30 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Pieczone w domu, "piegowate", czyli długie bułki z czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 10.04.2017 10:57
wyglądają kusząco
dodi 10.04.2017 10:38
ale pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak