Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy jabłecznik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
margaryna 1 szt
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 2 łyżki

Składniki na nadzienie

jabłka 1,4 kg(najlepsza reneta)
kisiel cytrynowy 1 szt./bez cukru
cukier 1/2 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1,5 łyżeczki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy jabłecznik

Wykonanie:
Z podanych składników zgnieść kruche ciasto i odstawić do lodówki na godzinę. Białka ubić na sztywno, dosypując 4 łyżki cukru. Jabłka obrać zetrzeć na tarce, wsypać kisiel, cynamon i dodać ubite białka, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną wyłożyć blaszkę wysmarowaną tłuszczem, po czy wyłożyć przygotowane jabłka i przykryć resztą ciasta skubiąc palcami duże plastry kruchego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.04.2017 22:15
smaczne ciasto
Ola1young 11.04.2017 20:08
poproszę o kawałek ;)
Krzysztof15 09.04.2017 15:00
pyszne ciacho
Franciszek 09.04.2017 13:54
pyszny do kawy
dodi 09.04.2017 11:58
mniam, mniam
2milutka 09.04.2017 11:43
Apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak