Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piaskowa babka z pomarańczową nutką.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna 20 dag
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok pomarańczowy 2 łyżki

Lukier

cukier puder pół szklanki
sok z pomarańczy kilka łyżek

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło lub margaryna 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana 5 dag
listki melisy cytrynowej kilka sztuk

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.

Przepis i sposób przygotowania na: Piaskowa babka z pomarańczową nutką.

Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.

5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.

6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.

8. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 07.06.2017 07:59
Dziękuję:)
IZABELA29 14.04.2017 11:07
Pyszna :)
Edita 08.04.2017 22:44
fajny przepis
Babeczka35 08.04.2017 08:03
Dziękuję:)
Renata9 07.04.2017 21:56
Smaczna babka
gusia1000 07.04.2017 20:59
Idealna na święta.
Bernadeta1 07.04.2017 18:07
lubię taką babkę, smaczna
Babeczka35 07.04.2017 14:25
Dziękuję:)
dodi 07.04.2017 14:10
apetycznie wyglada
Konczi 07.04.2017 13:22
bardzo fajna babka
ania2610 07.04.2017 12:20
pyszna babka :)
mirosława4 07.04.2017 12:01
apetyczna ta babeczka
agaK. 07.04.2017 10:28
Ocieka słodyczą:)
slodkieniebo 07.04.2017 10:06
Idealna na święta ! :)
gosia56 07.04.2017 09:26
na pewno pyszna babka
2milutka 07.04.2017 08:58
Apetyczna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak