Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z makiem i lukrem
Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka i odrobinę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. W reszcie mleka (również ciepłego) rozpuścić masło.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry.
Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w 200* 15-20 minut.
Po wystudzeniu bułeczki polukrować . Ja ubiłam jedno białko z cukrem pudrem i polałam nim bułeczki i posypałam rozdrobnionymi orzechami.