Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z makiem i lukrem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 1 szklanka
drożdże 25 g
masło 75 g
cukier 70 g
masa makowa 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z makiem i lukrem

Przesiać mąkę do miski i uformować w niej "dołek".
Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka i odrobinę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. W reszcie mleka (również ciepłego) rozpuścić masło.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasta.

Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry.

Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec w 200* 15-20 minut.

Po wystudzeniu bułeczki polukrować . Ja ubiłam jedno białko z cukrem pudrem i polałam nim bułeczki i posypałam rozdrobnionymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.04.2017 11:45
apetyczne bułeczki
Franciszek 07.04.2017 00:39
pyszne do kawy
Stenka 06.04.2017 20:29
apetycznie wyglądają
halina17 06.04.2017 20:24
Smacznie wyglądają.
bietka 06.04.2017 19:02
musza być [pyszne :)
ania2610 06.04.2017 18:43
pyszne są takie bułeczki
cukiereczek 06.04.2017 18:21
jakie słodkie bułeczki
adelajda 06.04.2017 17:25
Wspomnienie dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak