Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z kurczaka 800 gram
marchewka z groszkiem 1 puszka
sól 3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki (płaskie)
woda 1 szklanka

Porada

(*) Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać szkodliwe związki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara)

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane od kości) pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z przyprawami, marchewką z groszkiem, żelatyną oraz szklanką wody.
Krok 1 - Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) foto
2
Butelki uciąć na 3/4 wysokości i wyłożyć woreczkami.
Zamiast butelek z woreczkami można użyć słoików, ale wtedy mięsa nie wyciągnie się ze środka.
Potrzebne będą:
2 słoiki (o łącznej pojemności 1 litra) lub 2 butelki plastikowe (tu 1 oraz 1,5 litrowa)
Krok 2 - Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) foto
3
Woreczki napełnić farszem - zostawiając około 10 centymetrów od końca (aby było miejsce na galaretkę).
Wypełnione woreczki zawiązać tak, aby pozostał spory luz w butelce, ponieważ podczas gotowania może się skurczyć.
Krok 3 - Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) foto
4
W wysokim garnku zagotować wodę i do wrzątku wstawić butelki/słoiki.
Gotować 1 godzinę na małym ogniu.
Po tym czasie całość wyjąć z wody i po ostudzeniu włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.
Krok 4 - Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) foto
5
Minimum po kilku godzinach butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę.
Kroić na grubsze plastry.
Krok 5 - Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 07.04.2017 01:39
Dziękuję bardzo :)
Ada-Gaba 06.04.2017 20:36
znakomity przepis
ania2610 06.04.2017 18:51
pycha, aż chce się jeść :)
marzut 06.04.2017 18:47
Idealny przepis na święta
anka1988 06.04.2017 13:28
bardzo lubię takie domowe wędlinky
Mniam 06.04.2017 11:50
Rewelacyjny pomysł z tą butelką.
Diana Rusiłowicz 06.04.2017 00:31
Dziękuję bardzo :)
halina17 05.04.2017 23:31
Dobra propozycja :)
Renataj 05.04.2017 23:23
Fajny i apetyczny pomysł:)
norweska20 05.04.2017 22:44
smakowity pomysł
Wafelek2601 05.04.2017 22:26
Wygląda apetycznie
Babeczka35 05.04.2017 22:01
Smaczna propozycja.
wwwiolka 05.04.2017 21:42
Bardzo fajny przepis.
ben-ka 05.04.2017 21:32
bardzo fajna propozycja.
Stenka 05.04.2017 20:49
smaczne danie
gusia1000 05.04.2017 20:48
Super jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak