Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chleb wypiekany samodzielnie zawsze napawa dumą piekarza. Zapach pieczonego pieczywa roznoszący się po całym domu zachwyca wszystkich i z pewnością nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Ledwo wyjęty z pieca potrafi zniknąć w kilka chwil. Sprawdźcie przepis Doradcy Smaku na Domowy chleb z masłem ziołowym. 

Składniki:

Składniki:

drożdże 50 g
mleko 125 ml
woda 250 ml
mąka pszenna 500 g
cukier 1 łyżka
otręby owsiane 1/2 szklanki
płatki owsiane 1/2 szklanki
pestki dyni 50 g
oliwki zielone Smak
masło 100 g
skórka z cytryny 1/2
pomidorki koktajlowe 200 g
pomidor zielony 2
cebula czerwona 1/2
pomidory suszone Smak
bazylia świeża kilka listków
Kminek mielony Prymat
estragon
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21

Przepis na domowy chleb nie musi być skomplikowany. Koniecznie sprawdźcie przepis Doradcy Smaku i przygotujcie świeży wypiek w zaciszu swojej kuchni. Domowy chleb najlepiej smakuje, gdy ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Można ozdobić go ulubionymi ziarnami, które wpłynął na niepowtarzalny smak wypiekanego chleba.

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy z wodą. Do dużej miski przekładamy rozkruszone drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i przelewamy podgrzaną wodę z mlekiem. Mieszamy, dosypując 2 czubate łyżki mąki. Następnie dodajemy otręby, płatki owsiane i mieszamy. Doprawiamy do smaku kminkiem mielonym.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
2
Do pozostałej mąki dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i przekładamy partiami do pozostałych składników. Całość dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy ok. 10 pokrojonych w plastry oliwek, pestki dyni i mieszamy. Część pestek odkładamy do dekoracji chleba. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut i przykrywamy ściereczką.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
3
Masło łączymy ze skórką z cytryny, doprawiamy do smaku estragonem i solą. Dokładnie mieszamy za pomocą widelca.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek (25x11 cm) wyłożonych pergaminem. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
4

Pomidory zielone kroimy w ćwiartki, a koktajlowe na połówki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski listki świeżej bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczony chleb podajemy z masłem ziołowym, pomidorami świeżymi oraz pomidorami suszonymi.

Krok 4 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto

Masło ziołowe jest proste w przygotowaniu, a jego dodatek do świeżego pieczywa będzie nieoceniony i sprawi, że z pozoru doskonale znany smak chleba Was zachwyci.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 07.04.2017 13:25
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
motylekgoha 07.04.2017 08:00
super chlebek na pewno go upiekę :))
rozadora
rozadora 06.04.2017 11:39
ile stopni w piekarnikuuuuu? :)
jagoda5913 06.04.2017 00:17
super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak