Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka gotowana

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
2,5 litra wody
4 łyżki soli
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
4 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 mała cebula
1 czubata łyżka musztardy
pół łyżeczki wędzonej papryki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka gotowana

Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką podgrzewamy i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy ją pokrywką i zostawiamy na 12 godzin w garnku. Następnie szynkę znowu gotujemy w tej samej zalewie 8 minut i znowu odstawiamy, przykrytą, do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.05.2017 12:01
nie ma jak domowe wędliny
ania2610 06.04.2017 18:54
pyszna - wyszła doskonale
tomek18 06.04.2017 18:14
bardzo smaczna domowa szyneczka
Aleksandra/Olcia 05.04.2017 18:11
wygląda pysznie
Bernadeta1 05.04.2017 17:55
pyszności taka domowa wędlina
adelajda 05.04.2017 15:58
dobre mięsko
Justi2401 05.04.2017 14:54
Piękna i na pewno pyszna szyneczka, wygląda na soczystą :)
jagoda5913 05.04.2017 12:59
ciekawy i szybki przepis
bertpvd 05.04.2017 12:47
Smaczne mięso.
mirosława4 05.04.2017 12:03
smaczna domowa wędlinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak