Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos barbecue

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

200 g passaty pomidorowej
2 srednie cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu Worcester
1 łyzka musztardy
0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1 cm kawałek korzenia imbiru
Liść laurowy suszony Prymat
sól
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sos barbecue

Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze jeden liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie go ostudzić i zmiksować, ja tego nie zrobiłam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.04.2017 08:25
Muszę zrobić, mam wszystkie potrzebne składniki, a lubię ten sos bardzo :)
Ada-Gaba 06.04.2017 12:28
bardzo pyszny sos
wwwiolka 05.04.2017 22:14
Bardzo fajny przepis.
jagoda5913 05.04.2017 13:01
fajny sos .....
bertpvd 05.04.2017 12:47
Pyszny sosik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak