Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka w maśle orzechowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6 udek z kurczaka
pół szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki wody
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 cm kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
pół płaskiej łyżeczki chili w proszku
olej rzepakowy
gruby szczypiorek
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Z masła, wody, sosu sojowego i miodu robimy sos. Doprawiamy go chili, startym na małych oczkach imbirem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso zalewamy sosem i wkładamy na 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc). Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w 180 stopniach (można dłużej, mięso musi odchodzić od kości). Po tym czasie, wyjmujemy mięso z naczynia, odlewamy sos, wrzucamy mięso z powrotem i podpiekamy na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu posypujemy grubym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ciemnym ryżem lub chlebkami z patelni. Z sosu korzystamy według własnego widzimisię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.04.2017 09:08
Mnie by smakowały..... :)
anulka69 06.04.2017 17:09
pyszne udka
halina17 05.04.2017 23:37
Dobry przepis.
wwwiolka 05.04.2017 21:48
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 05.04.2017 16:22
zjadłabym...
adelajda 05.04.2017 15:56
ciekawy przepis
ilka01 05.04.2017 14:26
pyszności .......
bertpvd 05.04.2017 12:47
Smaczny przepis na mięsko
mirosława4 05.04.2017 12:02
pięknie zrumienione
Bożena Matuszczyk 05.04.2017 12:00
Smakowite udka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak