Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez w 2 minuty

5.0
(41)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
olej rzepakowy 250 mililitrów
musztarda 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez w 2 minuty

Jajka sparzyć wrzątkiem. Przygotować słoik szerokości takiej, żeby zmieściła się końcówka blendera i najlepiej, aby dno słoika było też takiej szerokości jak końcówka blendera.

Do słoika wbić żółtka, dodać musztardę, sól, pieprz, olej rzepakowy i sok z cytryny. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez stopniowo podnosimy blender do góry.

Na koniec 2-3 razy blendować z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Zakręcić słoik i majonez gotowy. Można przechowywać około 14 dni w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.04.2017 13:11
Ja na szklankę oleju daję jedno jajko, bo przy dwóch majonez nie wychodzi taki sztywny! Im więcej oleju, tym sztywniejszy majonez. Cały sekret w musztardzie, która jest tutaj emulgatorem i łączy substancje o różnej gęstości :)
Boo 20.04.2023 08:44
W przepisie sa dwa zoltka, a nie cale jajka.
Habibi 05.04.2017 13:09
Ten przepis to stary sposób kucharzy ;) Robię go ponad 20 lat ;)
Renata9 04.04.2017 23:04
Też taki majonez zrobię
cukiereczek 04.04.2017 18:56
muszę wypróbować
agaK. 04.04.2017 16:46
Fajny, inny sposób.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak