Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i dżemem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuka
mleko 3/4 szklanki
drożdże suche 2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
ser biały 250 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
dżem truskawkowy kilka łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i dżemem

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

Serek i cukierwaniliowy mieszamy.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy je ponownie, a następnie formujemy okrągłe płaskie bułeczki.
Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Odstawiamy na kilkanaście minut. Serek nakładamy na bułeczki, na niego rozsmarowujemy po łyżeczce dźemu.
Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180ºC. Jeszcze ciepłe bułeczki możemy polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.05.2017 11:05
apetycznie wyglądają
agnieszka214 05.04.2017 18:31
Pyszne wyglądają mniam
agaK. 03.04.2017 12:20
Fajna jest.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak