Omlet z jabłkami i migdałami

Omlet z jabłkami i migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • migdały płatki

    10 dag
  • jajko

    3 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    0,5 szklanki
  • jabłko

    3 szt
  • olej

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wsypać mąkę i sól, dodać jajka, mąkę, mleko i wodę. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę i odstawić na 30 minut. Płatki migdałowe zrumienić na patelni i przesypać do miseczki. Jabłka obrać, wykroić środki, pokroić na krążki o grubości ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i wlać porcję ciasta. Usmażyć omlet do momentu, gdy brzegi lekko się zarumienią. Poukładać na nim 5 krążków jabłka i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Odwrócić omlet i smażyć jeszcze ok 2 minuty. Pozostałe 2 omlety przygotować w ten sam sposób. Cynamon wymieszać z cukrem, posypać omlety. Udekorować migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ankaryba

27.02.2013 12:51
prawdziwa pychotka :-)

marines27

23.10.2012 19:18
Pyszne

jeta72

08.03.2012 15:35
fajny

misia53

25.09.2011 16:14
bardzo apetyczny ten omlecik

Mysiunia

04.09.2011 17:19
oryginalny i smaczny:)

Mati13

03.09.2011 19:08
pyszny!

Iwona51

12.08.2011 08:57
ale smacznie wygląda

ewelinapac

31.10.2010 20:37
rewelacja

banditka

16.09.2010 13:05
az zglodnialam

rosik93

29.08.2010 20:21
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat