Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka cielęca

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

cielęcina bez kości 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżki

zalewa

woda 1,5-2 litrów
przyprawa uniwersalna Kucharek 1,5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżki
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 4-6 ziarenek
ząbek czosnku 1 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka cielęca

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć , nasolić solą peklującą na noc .
Krok 1 - Szynka cielęca foto
2
Przygotować zalewę z podanych składników i zagotować .
Krok 2 - Szynka cielęca foto
3
Mięso wyjąć z lodówki , włożyć do przygotowanej siatki masarskiej , zawiązać z obu stron i włożyć do gotującej zalewy . Gotować około 1 godziny na małym płomieniu .Odstawić w chłodne miejsce ,wystudzić na 24 godziny .
Krok 3 - Szynka cielęca foto
4
Następnie wyjąć szynkę z zalewy , zagotować i włożyć do gotującej zalewy. Od momentu zagotowania liczyć gotować na małym płomieniu też około 1 godziny . Wystudzić w tej zalewie .
Krok 4 - Szynka cielęca foto
5
Gotową wyjąć z wody .
Krok 5 - Szynka cielęca foto
6
Zdjąć siatkę i można spożywać .Smacznego :)
Krok 6 - Szynka cielęca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 24.04.2017 00:35
super szynka
Ela15 22.04.2017 11:39
pyszne mięsko
dodi 03.04.2017 09:55
apetycznie wygląda
Janina 02.04.2017 23:49
Świetne mięsko;))
Bożena Matuszczyk 02.04.2017 23:12
Wygląda zachęcająco i kusząco.;)
Renata9 02.04.2017 21:59
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak