Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska babeczka z camembert i cebulką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie ok.280 g
ser camembert 2 X 120 g
cebula czerwona 2 większe sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
siemię lniane
sól
pieprz
oliwa
żółtko jajek do smarowania

Porada

Babeczki oczywiście najlepiej smakują ciepłe.

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska babeczka z camembert i cebulką

Dwie blaszki babkowe (podstawa 10 cm) wysmarować tłuszczem, posypać mąką i wstawić do lodówki.
Cebule przekroić na trzy części, posypać solą, pieprzem i krótko poddusić na odrobinie oliwy. Piekarnik rozgrzać do 190-200 C.
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła o średnicy 18-19 cm i wyłożyć nimi blaszki. Spód posypać lekko zmielonym siemieniem.
Do każdej babki włożyć po trzy plastry cebuli, przykryć ponacinanym serem.
W nacięcia włożyć połówki ząbka czosnku, posypać ziołami prowansalskimi.
Boki ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zmielonym siemieniem. Pieczemy do lekkiego przyrumienienia. Pyszne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 22.04.2017 12:50
ale pycha
Ada-Gaba 02.04.2017 18:53
fajny pomysł
IKrakowianka 02.04.2017 14:17
świetny pomysł
norweska20 01.04.2017 23:58
apetyczna propozycja
bertpvd 01.04.2017 18:45
Wygląda wspaniale
Konczi 01.04.2017 16:19
Muszą być pycha!
sezamek 01.04.2017 16:15
Bardzo fajne, super :)
Stenka 01.04.2017 14:51
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak