Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z czerwoną soczewicą i wędzonym boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto na pierogi

mąka 2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
gorąca woda

farsz

soczewica czerwona 1 szklanka
wędzony boczek 200 gram
cebula biała 1 sztuka
oregano 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czerwoną soczewicą i wędzonym boczkiem

1.

Mąkę przesypać na blat, dodać sól i dolewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść ciasto, zagniecione ciasto przykryć ściereczką.
2.

FARSZ:

Soczewicę opłukać przesypać do garnka
Gotować do miękkości w osolonej wodzie .
Następnie odcedzić .
Cebulę obrać .
Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę ,następnie podsmażyć na patelni, doprawić solą ,pieprzem i ziołami.
Schłodzoną soczewicę wymieszać z podsmażoną cebulką.


3.

Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować dość cienko, szklanką wycinać krążki, na każdy krążek układać po porcji farszu , zlepiać, pierogi wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody, wyjmować dwie minuty po wypłynięciu pierogów.

4.

Podawać na ciepło polane masłem lub podsmażone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 02.04.2017 10:09
Ciekawa propozycja :)
ilka01 01.04.2017 23:43
pyszności .......
halina17 01.04.2017 20:39
Dobre pierogi.
Wiktoria29 01.04.2017 20:19
bardzo lubie pierogi z soczewicą ,ale nie dodawałam boczku
IKrakowianka 01.04.2017 20:14
smaczne pierożki
aga3103 01.04.2017 20:13
Bardzo lubię takie pierogi :)
Konczi 01.04.2017 16:20
Muszą być smaczne
olkaaa 01.04.2017 13:10
wyglądają smakowicie
Róża1 01.04.2017 09:53
wpraszam się na nie :-)
Justi2401 01.04.2017 09:34
Bardzo smaczny farsz do pierogów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak