Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czerwoną soczewicą i wędzonym boczkiem
Mąkę przesypać na blat, dodać sól i dolewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść ciasto, zagniecione ciasto przykryć ściereczką.
2.
FARSZ:
Soczewicę opłukać przesypać do garnka
Gotować do miękkości w osolonej wodzie .
Następnie odcedzić .
Cebulę obrać .
Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę ,następnie podsmażyć na patelni, doprawić solą ,pieprzem i ziołami.
Schłodzoną soczewicę wymieszać z podsmażoną cebulką.
3.
Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować dość cienko, szklanką wycinać krążki, na każdy krążek układać po porcji farszu , zlepiać, pierogi wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody, wyjmować dwie minuty po wypłynięciu pierogów.
4.
Podawać na ciepło polane masłem lub podsmażone.