Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 170 g
ryż 100 g
cebula 1 szt.
jajko 3 - 4 szt.
ser żółty 150 g (u mnie Gouda)
kukurydza konserwowa 1 puszka
majonez 300 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

3. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą i serem, wyrównać. Na wierzchu rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli i pieprzem, jeśli ser jest bardzo słony to soli na ser nie dawać.

4. Jako ostatnią warstwę wyłożyć równomiernie jajka.
Sałatkę dobrze jest wstawić choćby na 10 - 15 minut do lodówki, aby majonez połączył składniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.04.2017 13:40
bardzo smaczna :-)
MonikaW 01.04.2017 07:35
klasycznie i smacznie
Bernadeta1 31.03.2017 17:36
smaczna sałatka
Agnieszka-87-25 31.03.2017 17:07
smaczna jest
Aleksandra/Olcia 31.03.2017 16:59
ale bym zjadła
Róża1 31.03.2017 16:45
bardzo apetyczna !!!!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak