Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z pstrąga 350 g
cytryna 1/2 szt
bulion warzywny 500 ml
zielony groszek 1 szklanka
marchewka ugotowana 150 g
kukurydza w puszce 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
wydmuszki jajek 15 sztuk

Porada

Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami

Kroki postępowania

1
Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem
z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2cmx2cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.


Krok 1 - Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami  foto
2
Galareta:
Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić.
Krok 2 - Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami  foto
3
Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Krok 3 - Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami  foto
4
Wydmuszki: Robiąc wydmuszki pamiętaj aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Następnie wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć i pozostawić do całkowitego wysuszenia.
Krok 4 - Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami  foto
5
Wydmuszki kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza, a na samym końcu zalać bulionem warzywnym i wstawić do lodówki na około 3-5 godzin. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.
Krok 5 - Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 31.05.2017 08:49
po prostu super
IZABELA29 09.04.2017 18:47
Bardzo fajne
roksinia 03.04.2017 19:09
Super kolorowe
MonikaW 31.03.2017 08:04
ślicznie się prezentują
dodi 30.03.2017 20:59
ale pięknie wyglądają
benka 30.03.2017 19:24
Bajecznie wyglądają te jajeczka :)
Janina 30.03.2017 16:11
Fajny pomysł;))
Bożena Matuszczyk 30.03.2017 12:47
Wspaniałe jajka .Super pomysł.;)
adelajda 30.03.2017 12:41
Super pomysł
Renataj 30.03.2017 12:27
Piękne jak wielkanocne pisanki:) tylko, że bardziej apetyczne.
Wacław 30.03.2017 11:38
znakomity pomysł na galaretkę :-)
Krzysztof15 30.03.2017 11:32
wygląda apetycznie
Ola1984 30.03.2017 11:30
Świetny pomysł na świąteczną przekąskę.
Madzai 30.03.2017 11:27
Bardzo efektowne :)
ilka01 30.03.2017 11:26
pyszności .....
Mysiunia 30.03.2017 11:18
galaretki z rybą nigdy nie jadłam, pomysł ze skorupkami świetny - wyglądają ślicznie!
Mniam 30.03.2017 10:52
Przepiękna propozycja przystawki na świąteczny stół :)
mirosława4 30.03.2017 10:42
śliczniutkie
pestka 30.03.2017 10:38
smaczna przekąska
gosia56 30.03.2017 09:56
super robię podobne ;)
AZgotuj 30.03.2017 09:55
świetny pomysł na święta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak