Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule w białym winie z czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mule sercówki 1,5 kg
wino białe wytrawne 1 butelka
czosnek do smaku
lubczyk świeży do smaku
masło 2-3 łyżki
tymianek cytrynowy świeży do smaku
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Mule w białym winie z czosnkiem

Muszelki przebrać i odrzucić otwarte lub uszkodzone. Wyszorować małą szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładać na sito.

W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Dodać świeży lubczyk oraz wyciśnięty czosnek i wsypać sercówki. Szybko nakryć pokrywką i kilka razy intensywnie podrzucać i kręcić garnkiem. Pozostawić przez chwilę na sporym płomieniu i zalać winem. Dusić, aż wszystkie muszelki się otworzą. Na koniec wcisnąć sok ze świeżej cytryny i dodać kilka wiórków skórki cytrynowej. Odkryć i chwilę odparować na dużym ogniu.
Posypać tymiankiem cytrynowym.

Podawać z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak