Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

tortilla pszenna 4 szt.
mięso mielone wieprzowe 400 g (z szynki)
cebula 1 szt.
cytryna 1 szt.
mięta liście
jabłko 1/2 szt.
jogurt naturalny 250 g (gęsty)
brukselka 100 g (liści)
kapusta pak choi 100 g
miód 1 łyżka
olej do smażenia
Musztarda miodowa Prymat

Do smaku

Kminek mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Zamiast kapusty pak choi można dodać jarmuż, sałatę rzymską, kapustę włoską, lub szpinak.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do mielonego mięsa dodajemy skórkę z cytryny, przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz chilli pieprz cayenne. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z patelni, całość doprawiamy posiekanymi listkami mięty, mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
2
Do rożka z pergaminu, albo rękawa kuchennego nakładamy masę mięsną. Na zwilżoną wodą deskę do krojenia, wyciskamy długie porcje mięsnej masy. Przecinamy je na mniejsze kawałki ok 6 cm długości, oprószamy solą. Kiełbaski przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, na 5-6 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
3
Przygotowujemy dip. Gęsty jogurt łączymy z 2 łyżkami musztardy miodowej oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz kminkiem mielonym. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
4
Do garnka wlewamy olej i przesmażamy pół cebuli pokrojonej w piórka. Pak choi kroimy w paski, dodajemy do garnka. Kolejno dokładamy 2 garście liści brukselki, a na koniec połówkę jabłka pokrojoną w słupki. Mieszamy, doprawiając pieprzem i solą. Odstawiamy.
Na drugiej, rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kładziemy pojedynczo placki tortilli. Podrumieniamy je z obydwu stron.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
5
Na talerzu kładziemy obsmażony placek, warzywa oraz kiełbaski, wszystko skrapiamy dipem jogurtowym.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak