Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cisto owsiane z dżemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1 szklanka
mąka owsiana 3/4 szklanki
mąka jaglana 3/4 szklanki
jajko 2 szt
olej 3/4 szklanki
fruktoza 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
dżem porzeczkowy 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cisto owsiane z dżemem

1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni aż staną się chrupiące. Ostudzone płatki przesypujemy do blendera i delikatnie rozdrabniamy, tak aby nie wyszła z tego mąka. Ewentualnie płatki można ugnieść w moździerzu.
2. Do miski wkładamy rozdrobnione płatki owsiane, mąkę owsianą i jaglaną, żółtka, fruktozę, sodę lub proszek do pieczenia oraz olej i wszystko zagniatamy. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oleju. Ciasto będzie przypominało kruszonkę.
3. Z białek ubijamy pianę. Do piany można dodać odrobinę cukru lub fruktozy.
4. Do formy (o wymiarach 15x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ok ¾ ciasta, na nim układamy warstwę z dżemu. Na owoce kładziemy pianę z białek i posypujemy ją pozostałą kruszonką. Pieczemy około 40 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 29.03.2017 21:04
Bardzo fajny przepis.
Konczi 29.03.2017 14:00
super ciacho :)
Bożena Matuszczyk 29.03.2017 13:22
Smakowicie kuszące;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak