Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 6-7 plastrów
pieczarki 30 dag
pomidor 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ser żółty 15 dag
jogurt naturalny 1 kubeczek (190g)
keczup 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki (małe)
masło roślinne 2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone

Kroki postępowania

1
Schab rozbijam tłuczkiem, doprawiam z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny, papryką i majerankiem - układam na blaszce (natłuszczonej masłem roślinnym).
Krok 1 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
2
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli - wrzucam pieczarki. Podsmażam do odparowania soku, na końcu doprawiam solą, pieprzem i częścią ziół prowansalskich.
Krok 2 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
3
W naczyniu mieszam jogurt naturalny z keczupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, resztą ziół prowansalskich i solą.
Krok 3 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
4
Wszystkie kotlety smaruję przygotowanym sosem, na każdym rozkładam po plastrze pomidora.
Krok 4 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
5
Na każdym kotlecie rozkładam podsmażone pieczarki. Blaszkę nakrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika w temp. 180st. C. Można na początku podlać schab odrobiną wody, chociaż trakcie pieczenia wytopi się sok, więc nie ma takiej potrzeby.
Krok 5 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
6
Piekę schab do miękkości, na 10 minut przed planowanym wyjęciem rozkładam na każdym kotlecie - stary żółty ser.
Krok 6 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 10.05.2017 00:52
Rewelacja!
Janina 29.03.2017 16:31
Pyszności;))
Mniam 29.03.2017 11:10
Smaczne mięso, które można przygotować od razu w większej ilości :) super!
dodi 29.03.2017 11:07
mniam, mniam
justynkag 29.03.2017 10:53
Bardzo apetyczne kotleciki
MonikaW 29.03.2017 07:13
pyszne danie
Renataj 28.03.2017 22:56
Lubię schaboszczaki w takim wydaniu:)
Lis 28.03.2017 22:47
Przepyszne kotlety:)
agnieszka214 28.03.2017 21:59
Bardzo apetycznie
Renata9 28.03.2017 21:36
Bardzo fajne schabowe
Stenka 28.03.2017 21:10
smaczne danie
Marta1986 28.03.2017 20:45
bardzo smaczne
Bernadeta1 28.03.2017 20:41
smaczne mięsko
Krzysztof15 28.03.2017 20:10
pyszne danie
Ania321 28.03.2017 19:24
smaczne danie :)
Aleksandra/Olcia 28.03.2017 19:22
mniam,pycha mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak