Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica nadziewana porem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe pory 4
małe polędwiczki 4
masła 30 dag
śmietany 3 łyżki
sól i pieprz
bulion warzywny 1/2 szkl
twarożek 1 jogurtowy

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica nadziewana porem

Pory dokładnie czyścimy i myjemy. Odcinamy korzonki i zielone liście. Wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Osączamy. Polędwiczki myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. W każdej polędwiczce wycinamy wzdłuż otwór za pomocą cienkiego noża lub szpikulca. Wkładamy po jednym porze. Masło rozgrzewamy na patelni i krótko obsmażamy polędwiczki z każdej strony. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy gorącym bulionem. Pieczemy przykryte przez
ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu z naczynia odlewamy sos powstały w trakcie pieczenia, wyłączamy piekarnik, ale jeszcze przez jakiś czas trzymamy tam przykryte polędwiczki. Sos z pieczenia wlewamy do rondelka, dodajemy twarożek, śmietanę i, jeśli trzeba, sól i pieprz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 26.09.2010 20:51
pomysłowe
Beata77 28.08.2010 19:48
Ta przystawka jest dobra na jakąś impreze:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak