Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z przepisu mojej mamy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
wrzątek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 - 4 sztuki
majeranek
pieczarki 300 g
przecier pomidorowy do smaku
sól i pieprz
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
mięso 500 - 1000 g mieszane
kiełbasa 200 g
boczek 200 g
cebula 2 sztuki
papryka czerwona do smaku
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z przepisu mojej mamy

Kapustę dobrze płuczemy i siekamy. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu, pod uchylonym przykryciem, przez mniej więcej godzinę, aż kapusta zmięknie.
Mięso: myję i osuszam. Zagotowuję wodę, w której będę je gotować, a w tym czasie mięso oraz boczek kroję w kostkę -mięso w grubszą, boczek w drobniejszą. Przyprószam solą, pieprzem ziołowym oraz ostrą papryką, mieszam i odstawiam na bok do czasu, gdy zagotuje się woda. Do gotującej wkładam mięso, zmniejszam grzanie i gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, przez jakieś 20 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Kiełbasę i połowę cebuli podsmażamy. Z kapusty wybieramy nadmiar wody ( staramy się jak najwięcej), dodajemy mięso, kiełbasę i wlewamy wodę z mięsa - tyle aby przykryć kapustę. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie przesmażamy pieczarki, lekko je solimy, pieprzymy i jak puszczą sok dodajemy cebulę. Chwilę smażymy i całą zawartość patelni przekładamy do bigosu (chodzi o to aby na patelni zostało trochę soku z pieczarek). Dalej gotujemy i przyprawiamy wg. uznania. Gotujemy aż kapustą będzie miękka. Można pod koniec dodać trochę koncentratu pomidorowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.04.2017 07:08
najlepszy :)
Ola1984 27.03.2017 12:56
Smaczny, domowy bigosik :)
mirosława4 27.03.2017 09:27
smaczny dawno nie gotowałam
MonikaW 27.03.2017 08:51
dziękuję za miłe słowa
slodkieniebo 27.03.2017 08:23
Najlepszy bigos u mnie też robi mama :)
Franciszek 27.03.2017 00:18
dobry bigos
MagdalenaIC 27.03.2017 00:18
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak