Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 1 sztuka
cukier puder pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka pół szklanki
masło lub margaryna 15 dag
proszek do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka

Masa serowa

ser biały w wiadereczku 1 kg
masło lub margaryna 15 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki
masa krówkowa advokatowa 40 dag

Pianka

bita śmietana w proszku Śnieżka 1 sztuka
mleko zimne 200 ml
masa krówkowa advokatowa 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
gorąca woda około 50 ml

Dodatkowo

ajerkoniak pół szklanki
cukierki żółte Monti około 20 dag
mąka pszenna do posypania stolnicy
kasza manna 1 łyżka

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Zamiast Śnieżki można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %. Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką

Ten sernik jest bardzo pyszny i bardzo aksamitny. Mogę się pochwalić, że wyszedł idealny. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Można go przygotować na Wielkanocny stół. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę krówkową ( 2 łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka godzin.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Śnieżkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę krówkową i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.

5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na zimny sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.

6. Stężony sernik kroimy, każdy kawałek polewamy ajerkoniakiem według uznania, dekorujemy cukierkami Monti i podajemy.

7. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.06.2017 07:09
Dziękuję:)
Margo1 02.05.2017 12:56
Jak dla mnie wygląda uroczo
paula191919 30.03.2017 17:32
Bardzo pysznie wygląda.
Edita 29.03.2017 10:20
ale super
ania2610 28.03.2017 15:46
wspaniały ten serniczek :)
Diana Rusiłowicz 28.03.2017 00:49
Pyszna propozycja!
gusia1000 27.03.2017 22:06
Dobry sernik.
pestka 27.03.2017 19:50
wygląda pysznie
Mniam 27.03.2017 11:10
Wspaniały serniczek. Poproszę kawałeczek ( ten spory) bo na pewno bardzo smaczny :)
Mysiunia 27.03.2017 10:34
boski! :):)
MonikaW 27.03.2017 08:56
Wspaniały wypiek
Krystyna32 27.03.2017 08:35
pyszne ciasto
Babeczka35 27.03.2017 06:51
Dziękuję i polecam:)
Patrycja33 26.03.2017 23:40
super! takiego sernika jeszcze nie jadłam
Renata9 26.03.2017 23:10
Rewelacyjny serniczek
Babeczka35 26.03.2017 21:49
Dziękuję:):)
halina17 26.03.2017 21:03
pyszności :)
agnieszka214 26.03.2017 20:37
Kuszacy sernik
Marta1986 26.03.2017 20:24
pyszne mniam
Wiesława1 26.03.2017 20:16
Pyszna propozycja
IKrakowianka 26.03.2017 19:52
wygląda perfekcyjnie
Justi2401 26.03.2017 18:43
Jak z ajerkoniakiem to poproszę kawałeczek do kawki :)
adelajda 26.03.2017 18:33
dobry sernik
Franciszek 26.03.2017 18:31
pyszny do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak