Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwice z mintaja na porowej pierzynce

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos porowy

por 1 średni
ząbki czosnku 5 sztuk
olej do smażenia 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
mielona trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz
śmietana 18 proc 200 ml ( 5 łyżek )
sok pomarańczowy 200 ml
sok z cytryny

ryba

filety z mintaja polędwica ok.350 g
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwice z mintaja na porowej pierzynce

Kroki postępowania

1
Pora kroimy na pół płuczemy, kroimy w cienkie paski.
Przekładamy do miski zalewamy wrzątkiem a po chwili przelewamy zimną wodą.
Przekładamy na sitko aby obciekł.
Krok 1 - Polędwice z mintaja na porowej pierzynce foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy kawałki pora, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę jeszcze podsmażamy.
Po 5 minutach dodajemy sól, pieprz, gałkę i trawę cytrynową, dusimy ok. 5 minut.
Krok 2 - Polędwice z mintaja na porowej pierzynce foto
3
Następnie dodajemy śmietanę, sok z cytryny i pomarańczy i mieszając dusimy do miękkości pora.
Krok 3 - Polędwice z mintaja na porowej pierzynce foto
4
Polędwiczki rybne oprószany solą i pieprzem.
Rybę przesmażamy na oleju po kilka minut z każdej strony.
Rybę podajemy w całości na pierzynce z pora, lub lekko rozdzieloną i wymieszaną z sosem.
Gorąco polecam :)
Krok 4 - Polędwice z mintaja na porowej pierzynce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 27.03.2017 15:58
Pyszna propozycja
Babeczka35 27.03.2017 06:53
Pyszna propozycja.
ilka01 26.03.2017 20:43
pyszności :)
agaK. 26.03.2017 20:40
Ślicznie to wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak