Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatów lazanii (bez wstępnego gotowania) 1 op
mozzarelli lub żółtego sera 20 dag
wieprzowego mięsa mielonego 1 kg
koncentrat pomidorowy
cebula
ząbki czosnku 3
bazylia świeża 2 łyżki
tymianku 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
sól, pieprz
gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki
wywaru mięsnego lub warzywnego. 1/2 szkl.
masło po 3 łyżki
olej po 3 łyżki
mąka po 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.
Pod koniec duszenia dodać bazylię, tymianek, oregano, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy.
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć
składniki.
Mleko dolewać partiami cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem, wlać sos z pieczenia mięsa i dolać pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego. Na dnie naczynia układać płaty lazanii, następnie mięso, startą na tarce mozzarellę i posmarować sosem beszamelowym. W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak