Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm

kasza manna 2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
olej rzepakowy 200 ml

Syrop cukrowy

woda 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
sok z cytryny

Porada

(1 szklanka = 250 ml); Jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórek kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.

Przepis i sposób przygotowania na: Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
Krok 1 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto
2
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
Krok 2 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto
3
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Krok 3 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto
4
Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.
Krok 4 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 27.03.2017 00:25
Polecam wypróbować, jest pyyyyszne. Już sporo osób je upiekło - biorąc przepis z mojego bloga.
Diana Rusiłowicz 27.03.2017 00:24
Dziękuję :)
wyattearp 26.03.2017 16:08
jestem ciekawa smaku:)
Babeczka35 26.03.2017 08:24
Super ciasto.
gusia1000 26.03.2017 01:43
Dobre ciasto.
Diana Rusiłowicz 26.03.2017 00:25
Polecam....!
Diana Rusiłowicz 26.03.2017 00:25
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 26.03.2017 00:24
Ciasto jest pyszne i konsystencją przypomina zwykły wypiek.
aga3103 25.03.2017 23:09
Muszę spróbować :)
Ola1984 25.03.2017 19:24
Bardzo ciekawa propozycja :)
Mniam 25.03.2017 19:15
Ciasto musi być bardzo smaczne. Mogłabym go zjeść na śniadanie :)
endzi
endzi 25.03.2017 18:22
ciekawy przepis!
agnieszka214 25.03.2017 18:03
Bardzo ciekawa propozycja
Stenka 25.03.2017 17:05
ciekawy przepis, ciekawa jestem smaku i konsystencji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak